Берегомет - корисні властивості і шкода

бергамот

вічнозелене дерево бергамот (Citrus bergamia) з сімейства рутових виведено шляхом схрещування лимона з гірким видом апельсина - помаранчі. Воно має тендітні колючі гілки із загостреними листям овально-довгастої форми. На них з березня по квітень з`являються дуже красиві пахучі квіти, а з осені до самої зими - невеликі грушоподібні плоди з тонкою зеленувато-жовтої або золотистої зморщеною або гладкою шкіркою досягають в діаметрі до 6 см.

всі його корисні властивості проявляються в отриманому з листя, квітів, плодів ефірному маслі, що має аптечне назва «Bergamottae aetheroleum» (бергамотовое масло).

Відео: бергамот КОРИСТЬ І ШКОДА | бергамот в чаї це, бергамот і тиск, як роблять чай з бергамотом

Своєю назвою бергамот зобов`язаний італійському місту Бергамо, поблизу якого з XVII століття почалася історія «бергамського апельсина». Сьогодні найбільшою кількістю його плантацій має італійська провінція Калабрія з найбільш сприятливими умовами для його вирощування.

Цей унікальний представник середземноморської флори росте в умовах субтропічного і тропічного клімату - Китай, Індія, Аргентина, Бразилія, США (штат Джорджія). На пострадянському просторі бергамот вирощують на Кавказі (чорноморське узбережжя Грузії). Багатьом ця рослина знайоме ще за назвами ряду сортів груш «бергамот» з плоско плодами.

На відміну від апетитних ароматних груш гірко-кислі плоди бергамота без додаткової обробки для їжі непридатні, оскільки містять поряд з цінних ефірною олією значна кількість аскорбінової і лимонної кислоти. Масло містить понад 300 хімічних компонентів, з яких половину становить L-линалилацетат, а також бергантел, лімонен, Культивують спирти, цитраль, камфен, гераноіл і ін. Приємний аромат бергамот має завдяки вмісту ліналілацетат і вільному ліналоола.

Власне, основною метою вирощування бергамота є не вживання плодів в чистому вигляді, а отримання ароматного масла світло-смарагдового кольору. З огляду на те, що для його виготовлення використовуються листя, квіти, плоди, цей процес здійснюється в міру їх появи. Пахуче масло з вишуканими духмяно-солодкими цитрусовими, квітковими нотками отримують шляхом холодного віджиму вручну або під пресом з цих частин рослини.

Відео: Користь продуктів

Застосування бергамота і його корисні властивості

Сфера використання бергамотового масла досить велика: парфумерія, косметика, кулінарія, народна і класична медицина. Лікувальні властивості бергамота визначаються наявністю високих антисептичних властивостей, що дозволяє використовувати його при інфікуванні шкіри, вірусних захворюваннях, запальних процесах. Масло є також прекрасним жарознижуючим, протигрибковим, седативну, антіспазматіческім, антистресовим засобом. Його аромат здатний нормалізувати артеріальний тиск, зміцнити імунну систему, «прогнати» безсоння і депресію, стимулювати творчу і сексуальну активність.

масло використовують не в концентрованому вигляді, а додають в чаї, при прийнятті лікувальних ванн та ін. Наприклад, для поліпшення апетиту, настрою, роботи шлунково-кишкового тракту досить його 2-3 крапель на склянку теплої кип`яченої води з чайною ложкою меду для 2-х разового вживання в день.

Фірмовий «чай з бергамотом» можна приготувати самостійно: досить 7-9 крапель додати в приготовлену заварку, дати настоятися 5 днів, а потім заварювати її і, насолоджуючись ароматом, долати недуги.

Відео: Popular Videos - Tea & Black tea

Протипоказання

Однак слід пам`ятати про те, що масло бергамота протипоказано майбутнім мамам і страждають на епілепсію.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!